Deel 1. Zelfstandig handelaar: een uitstervend ras?

[cs_section style=”margin: 0px; padding: 45px 0px; “][cs_row style=”margin: 0px auto; padding: 0px; ” inner_container=”true”][cs_column style=”padding: 0px; ” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″][x_custom_headline level=”h2″ looks_like=”h3″ accent=”false”]Deel 1. Zelfstandig handelaar: een uitstervend ras?[/x_custom_headline][x_custom_headline level=”h5″ looks_like=”h6″ accent=”false”]Day trading[/x_custom_headline][cs_text text_align=”justify-text”]Type bij een google zoekopdracht ‘day trading’ in en u krijgt meer dan 62 miljoen hits. Aan populariteit over daghandel op de beurzen wereldwijd dus geen gebrek. Maar waar een daghandelaar officieel elke dag nieuwe posities inneemt en ’s avonds weer sluit, zijn er als zelfstandig handelaar in de financiële markt meer mogelijkheden dan alleen maar dagelijks in- en uitstappen.

Toch zijn er naar schatting in Nederland maar enkele duizenden die van de handel op de financiële markten hun beroep maken en houden. Vooral dat laatste lijkt lastig: tussen de 70 en 90 % van de ingenomen posities eindigt verliesgevend bij zelfstandige handelaren. (bron: Barber, Lee, Odean & Liu (2010), Do Day Traders Rationally Learn About Their Ability?)
[/cs_text][x_custom_headline level=”h5″ looks_like=”h6″ accent=”false”]Handelaar of belegger[/x_custom_headline][cs_text text_align=”justify-text”]Verwar een handelaar niet met een belegger. Waar laatstgenoemde vaak passief investeert voor de langere termijn, is een handelaar juist een dagelijks actieve marktparticipant. Een traditionele belegger hanteert veelal enkel de buy en hold strategie in een handjevol geselecteerde aandelen voor jaren op rij. Een zelfstandig handelaar stapt veel sneller in en uit een positie en handelt bovendien in veel méér financiële producten dan alleen maar in aandelen. Ook in grondstoffen, obligaties en valuta worden (korte termijn) posities ingenomen.

Daarnaast worden door een handelaar vaak CFD’s, futures, (binaire) opties, turbo’s, speeders, sprinters en warrants gebruikt als derivaten om met een hefboom extra rendement te halen en waar zowel short als long mee kan worden gegaan.
[/cs_text][x_custom_headline level=”h5″ looks_like=”h6″ accent=”false”]Ongekend gevaar wordt aangezwengeld
[/x_custom_headline][cs_text text_align=”justify-text”]Een hefboom versterkt het effect van een (kleine) koersbeweging. Dit komt omdat maar een gedeelte — van wat anders nodig zou zijn om in de onderliggende waarde te handelen — hoeft te worden geïnvesteerd. De rest van het bedrag wordt geleend bij de financiële instelling waar het hefboomproduct wordt gehandeld. [/cs_text][x_image type=”none” src=”https://laurois.nl/wp-content/uploads/2017/01/gears.png” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=”” style=”width:100%; max-width:100%”][cs_text text_align=”justify-text”]Vooral die hefboom, het zogenaamde leveraged trading, is voor veel handelaren een múst. Simpelweg omdat de meeste niet genoeg kapitaal beschikbaar hebben om te investeren in de onderliggende waarden zelf en daar jaarlijks ook nog eens voldoende inkomen uit te kunnen genereren. Anders gezegd, zonder hefboom zijn de winsten vaak niet toereikend om er de boterham mee te verdienen én te beleggen.

Maar juist die hefboom zorgt voor ongekend gevaar: hoge rendementen brengen risico’s op evenzo grote verliezen met zich mee. Zolang er maar genoeg geld op de margerekening blijft staan kunt u handelen, maar weet dat u met vuur speelt.
[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section]

By | 2017-01-27T17:21:19+02:00 januari 14th, 2017|Blog|Reacties uitgeschakeld voor Deel 1. Zelfstandig handelaar: een uitstervend ras?

About the Author: