Deel 3 (slot). Zelfstandig handelaar: een uitstervend ras?

[cs_section style=”margin: 0px; padding: 45px 0px; “][cs_row style=”margin: 0px auto; padding: 0px; ” inner_container=”true”][cs_column style=”padding: 0px; ” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″][x_custom_headline level=”h2″ looks_like=”h3″ accent=”false”]Deel 3 (slot). Zelfstandig handelaar: een uitstervend ras?[/x_custom_headline][x_custom_headline level=”h5″ looks_like=”h6″ accent=”false”]Flash crashes richting bankroet [/x_custom_headline][cs_text text_align=”justify-text”]Het Britse pond werd afgelopen oktober tijdens de Aziatische vroege handelsuurtjes overvallen door een flash crash. Binnen slechts een paar minuten, verzwakte het pond meer dan 7% om vervolgens ook weer direct voor het grootste deel te herstellen. Begin mei 2010 maakte de Amerikaanse beurs iets soortgelijks mee en stortte de Dow Jones Index plotsklaps 9% in om zich na een paar minuten weer volledig te herstellen.[/cs_text][x_image type=”none” src=”https://laurois.nl/wp-content/uploads/2017/01/gbp-flash-crash.png” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=”” style=”width:100%; max-width:100%”][cs_text text_align=”justify-text”]Waar in dit soort gevallen vroeger een ´fat-finger error´ als schuldige werd aangewezen (een handelaar die bij een aan- of verkoop per ongeluk heel wat nullen te veel intypt), worden in de huidige markt de eerder genoemde algoritme en high frequency trading als oorzaken genoemd.

Een laatste voorbeeld, waar een dieper liggende reden voor aan te wijzen was: begin januari 2015 steeg de koers van de Zwitserse Franc binnen mum van tijd met maar liefst 38%. De Zwitserse centrale bank liet het steunniveau van 1,20 in EUR/CHF los en intervenieerde niet meer om die ‘vaste’ wisselkoers te verdedigen, waarna de EUR tegen de CHF ineenstortte. De Zwitserse beurs kreeg in diezelfde tijd grote klappen omdat de koersstijging van hun munt de exportpositie van Zwitserse bedrijven ernstig verslechterde.

In een markt, waar met een uitspraak van een politicus, met een interventie van een centrale bank of door computergestuurde handelssystemen een koers binnen no time onvoorzien fors stijgt of daalt, valt zelfs met stop loss orders de schade niet meer te beperken.

Wanneer iemand long is en een verliesniveau in zijn handelssysteem heeft gezet voor het geval de koers wegzakt, moet onder dat stop loss niveau een verkooporder worden uitgevoerd. De gedisciplineerde, verliesnemende handelaar verkoopt dan op de eerstvolgende beschikbare prijs in de markt.

Vooral bij bovenbeschreven flash crashes ligt een eerstvolgende koers juist vaak procenten ver weg. Bij posities met een hefboom kunnen de verliezen dan dermate groot worden dat in één keer het volledige kapitaal verdwijnt of zelfs in schuld wordt omgezet.[/cs_text][x_custom_headline level=”h5″ looks_like=”h6″ accent=”false”]Zit er (nog) muziek in?
[/x_custom_headline][cs_text text_align=”justify-text”]Uit het rijtje voor de hand liggende ‘tips’ zoals buy low, sell high, buy high sell higher, cut losses & run profits zijn de meeste erg cliché, maar een van de belangrijkste vereisten voor elke handelaar is en blijft altijd discipline. Voor een goede risico-beloning ratio moet bij elke positie die wordt ingenomen de winstpotentie altijd hoger zijn dan het verlies dat een handelaar bereid is te nemen.

Tevens is een mate van spreiding over meerdere asset classes en producten van belang, zodat niet elke keer op één enkel paard wordt gewed met alle risico’s van dien. Koersen en financieel nieuws moeten constant geanalyseerd en geïnterpreteerd worden en een handelaar moet het lef hebben om in te stappen, maar ook de rem erop kunnen zetten wanneer er geen views of ideeën zijn. En zo zijn er nog wel een aantal adviezen te vinden die zouden kunnen bijdragen aan een succesvolle carrière als handelaar.

Maar naast een grondige kennis van, en de nodige ervaring in, financiële markten moet een zelfstandig handelaar vooral genoeg kapitaal beschikbaar hebben om niet met een te grote hefboom te hoeven handelen. Het handelsspel draait om het opbouwen van gestage winsten zonder dat bij elke trade een homerun moet worden geslagen.

Voor handelaren die met te veel hefboom moeten handelen om er hun beroep van te maken zijn de risico’s niet meer te overzien. In de huidige markt kunnen weken-, maanden- of jarenlang opgebouwde winsten als sneeuw voor de zon verdwijnen met één enkele zwarte zwaan die in het water van de financiële markten een onverwacht harde landing maakt…[/cs_text][x_image type=”none” src=”https://laurois.nl/wp-content/uploads/2017/01/zwarte-zwaan-serie-2-waterballet-2.jpg” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=”” style=”width:100%; max-width:100%”][/cs_column][/cs_row][/cs_section]

By | 2017-01-27T18:41:21+02:00 januari 27th, 2017|Blog|Reacties uitgeschakeld voor Deel 3 (slot). Zelfstandig handelaar: een uitstervend ras?

About the Author: